e-valg 2011

Alle forsøk på hacking, angrep og manipulasjon skal prelle av på et nytt e-valgsystem som 11 forsøkskommuner skal prøve ut neste høst. 

E-valgprosjektet i regi av Kommunaldepartementet er i prinsippet klar med løsningen for å avgi stemme fra hjemme-pc ved kommune- og fylkestingsvalget i 11 forsøkskommuner høsten 2011, se NoU 2006:7 om folkestyre i endring

– Det beste av eksisterende løsninger rundt om i verden er plukket ut og så forbedret enda noen hakk, sier prosjektleder Henrik Nore. 

Systemet leveres av ErgoGroup i samarbeid med det spanske selskapet Scytl. Prinsippet for e-valgsløsningen er hentet fra manuell forhåndstemme-givning  med dobbel konvolutt og velgerens navn bare på den ytterste konvolutten. – På samme måte sørger vi for anonyme stemmer under opptellingen, forklarer sikkerhetsansvarlig Christian Bull ved E-valgprosjektet.

11 forsøkskommuner (Bodø, Bremanger, Drammen, Hammerfest, Mandal, Radøy, Re, Tynset, Vefsn, Ålesund og en bydel i Oslo) meldte seg opprinnelig på. Nå har Drammen trukket seg fra forsøket.

Kommunalministeren har etablert en egen BLOG om temaet.

Valglovkommisjonen utarbeidet i 2001 en ny valglov som åpner for elektronisk stemmegiving. Ved kommunevalget i 2003 ble det prøvet ut ValgOmat med pekeskjerm og smartkort utplassert i stemmelokaler i Oppdal, Larvik, Bykle og på Svalbard. Kravet om uhildet stemmegiving og fysisk frammøte står fast i ny Valglov. – Du kan stemme flere ganger, og kun siste avgitte stemme er gyldig. Og uansett vil en manuelt avgitt stemme i et stemmelokale gå foran en digital stemme.

Advertisements

2 thoughts on “e-valg 2011

  1. Hackon gir ros til sikkerhetsopplegget som ligger i systemets back end, men savner sikkerhetstankegang rundt front end, altså delen hvor klient og valgkontor er. Det at systemet skal fungere over internett skremmer hele den amerikanske hacker-gjengen. Sikkerheten blir plutselig brukerens ansvar, og i disse dager med ormer, trojanere og virus er ikke det akkurat noe sjakktrekk, mener gjengen.
    http://www.idg.no/computerworld/tema/sikkerhet/article121877.ece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s