Strid om ansiktsgjenkjenning

AnsiktsbiometriForanVi har hatt våre nye pass med chip og ansiktsbiometri siden oktober 2005 da Norge var et av de første landene i verden som utstedte biometriske pass. I 2011 ble disse passene utvidet med fingerbiometri.

Det er ICAO (International Civil Aviation Organisation) som godkjenner de endelige spesifikasjonene som skal brukes i ePass for å sikre interoperabilitet mellom landene. Spesifikasjonene utarbeides av ISO/IEC SC17 og SC37.

Arbeidet i Norge understøttes av den norske speilkomiteen SN/K 188 Person-ID under Standard Norge, men får ikke økonomisk støtte på tross av at sikkerhet er høyt på den politiske dagsorden. Bedrifter og enkeltpersoner kan være medlem i speilkomiteen og påvirke de internasjonale standardene som blir utarbeidet.

Problemet med ansiktsbiometri i gjeldende spesifikasjonen fra ICAO baseres (2005-versjonen av ISO/IEC 19794-5) som ikke er nøyaktig nok på hvordan slike bilder skal tas og spesifikasjonen støtter bare 2D og et færre antall punkter i ansiktet. Mange karakteristikker fra ansikt skal spesifiseres i forhold til hverandre med farger/gråtoner og disse data skal struktureres i henhold til en Logical Data Structure, slik at sikkerhetsinformasjon og annen biometri kan legges til. Den nye 2011-versjonen av ansiktsbiometri understøtter mange flere ansiktspunkter og fargenyanser i både 2D og 3D-format.

SC37 ba i et korigendum allerede i 2011 om komiteen SC17 kunne innarbeide de nyeste versjoner av standardene (del 1 til 10 av ISO/IEC 19794). SC17 er den rådgivende komite for ICAO og gjennomfører en omfattende sikringsarbeid for implementasjon av rettelser og nye elementer i de nye passene. SC17 vil ta dette opp i sitt neste møte i SIngapore for implementasjon i ICAO Doc 9303 som er den gjeldende standard for maskinlesbare reisedokumenter det være seg pass, visa, oppholdskort og borgerkort.

Asbjørn Hovstø, “acting” komiteleder

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s